Kökeni milattan önceki yıllara kadar uzanan klasik gitar, 15.yy ve 16.yy İspanyol vihuela ve Rönesans gitarından türetilmiştir, daha sonra 17. ve 18. yüzyıl Barok gitarına ve sonrasında 19. yüzyılın ortalarında modern klasik gitara dönüşmüştür. Klasik gitar, parmakla ve tırnağın sürtünmesiyle çalınan, sekiz şekline benzeyen, yan kısımları oval, sap üzerinde perdeleri olan, telli bir çalgı türüdür. Genelde altı tellidir ve farklı ağaç türlerinden yapılabilirler. Gitar, birçok güzel tınıyı içinde barındırmasının yanında, günümüzde birçok insanın da kolayca erişebildiği bir enstrüman olarak çok tercih edilir. Ama asıl olan müziğin kendisidir, enstrümanlar birer araçtır. Bu bakış açısıyla, klasik gitar eğitiminde çok daha detaylı bir yaklaşıma ihtiyaç vardır.
Klasik gitarın tınısal zenginliği, hoş ezgilerinin insanlarda yarattığı güzel duyguların yanında bu enstrümanı çalmanın faydalarından bahsetmekte de yarar var. Enstrüman çalan kişilerin beyinin de birçok bölgenin eş zamanlı olarak çalıştığını görülmektedir. Özellikle gitar gibi hem yatay hem de dikey işleyişe sahip bir enstrüman üzerinde gerçekleştirilecek çalışmalar, beynini çok yönlü kullanımı anlamında çok etkili olacaktır. Düzenli gitar pratikleri, motor becerilerini, sağ ve sol el koordinasyonunu geliştiriyor olacaktır. Bu durumda, el becerisi gerektiren birçok konuda, ortalamanın üzerinde başarı sağlayacaktır. Aynı zamanda gelişim çağındaki çocukluk evresinde yapılan enstrüman çalışmalarının, psikomotor becerilerin gelişmesinde çok önemli bir yere sahiptir.
Gitar çalmak, konsantrasyon gerektirdiğinden, düşünceleri susturup, zihni sakinleştirir ve an'ı nasıl yaşadığımızı deneyimlememize yardımcı olur. Gitar çalışmaları esnasında odaklanma becerinin kalitesi, yeni teknikleri ve karşımıza çıkabilecek zorlukları hızlı bir şekilde aşabilmemizi sağlayacak en önemli unsurlardan biridir. Söz konusu gitar gibi komplike, birçok tekniği bünyesinde barındıran bir enstrüman olduğunda, düzenli çalışmanın önemi daha da artmaktadır. Özellikle küçük yaştaki çocukların hayatları boyunca düzenli çalışma alışkanlığı kazanmalarını sağlar.
Müzik öğrenme süreci, işitsel beceri gerektirdiği kadar, bir yanıyla da matematiksel düşünme becerisi de gerektirmektedir. Bu durum gitar müziğinin deşifresi esnasında, birden çok pozisyon ve kalıp arasında karşılaştırma ve seçim yapmayı gerektirmektedir. Gitarın bu özelliği müzik ve armoni çalışmalarını, diğer enstrümanlarda olduğundan daha yoğun ve eğlenceli gerçekleştirmeyi sağlayabilir. Her yeni çalışma, yeni bağlantılar oluşturarak analitik düşünme biçimini destekliyor olacaktır.
Müziğin bir diğer özelliği de insanların bir arada gerçekleştirdikleri birçok aktivitede birleştirici bir araç olmasıdır. Aynı zamanda evrensel iletişim biçimimiz olan müzik, hiç tanımadığımız ve hatta dillerini dahi bilmediğimiz insanlarla, rahatlıkla sosyalleşmemizi ve özgüven gelişimi ile topluluk önünde kendimizi ifade etmemiz sağlar.
Size nasıl yardımcı olabileceğimiz hakkında sorularınız mı var? Bize bir e-posta gönderin, kısa süre içinde sizinle iletişime geçelim.